case din lemn cu structura pe cadru din lemn

casa lemn romaniacasa lemn romania

Constructia caselor a evoluat de-a lungul timpului in diferite forme, in functie de necesitatile umane pentru spatiu si confort, iar tehnologia a suferit si ea transformari in functie de conditiile socio-economice si de disponibilitatea materialelor si a mainii de lucru.

Cel mai vechi material de constructie cunoscut a fost lemnul, intotdeauna la indemana si usor de prelucrat cu mijloace relativ simple. Sapaturile arheologice au dovedit ca acest material era cel mai des folosit atat in cladirea  de locuinte, cat si de fortificatii si intarituri. De-a lungul secolelor, tehnologia constructiei de lemn a fost adusa la un grad de perfectiune si rafinament care o face sa fie cautata in toata lumea pentru superioritatea fata de alte tehnologii.

Exemplul cel mai elocvent de aplicare a acestei tehnologii se gaseste in Canada si SUA, unde 90% din casele individuale si multifamiliale (duplex, triplex, apartamente) pana la 3 nivele, sunt construite din lemn care, in combinatie cu alte materiale, asigura un grad de eficienta economica (costul constructiei si al exploatarii) si de confort neegalat. Factorii socio-economici caracteristici societatii nord americane, cresterea rapida si mobilitatea populatiei, au impus nevoia constructiei de locuinte rapida si ieftina.

Deschiderea unor noi centri economici, de exemplu, a facut sa apara peste noapte cartiere si orase noi pentru populatia care gravita catre oportunitatile nou create. In ultimii 200 de ani tehnologiile nord-americane au dus la un proces de rafinare al metodei de constructie si de utilizare a materialelor, care au ajuns la un nivel de adevarata arta, casele  nord-americane fiind solicitate in toate colturile lumii, din Orientul Mijlociu si Indepartat pana in Europa de Est si Vest, din Australia pana dincolo de cercul polar.

Caracteristica cea mai importanta pentru case din lemn este rapiditatea de executie, o casa de 200-300 mp putand fi data la cheie in 10-12 saptamani, fata de casele traditionale de zidarie care au o perioada de executie de peste 10 ori mai lunga. Alt avantaj major, este rezistenta elastica a structurii de lemn, care ofera securitate cu usurinta la cutremure de gradul 8-8,5 pe scala Richter, cum au demonstrat casele canadiene din orasul Kobe din Japonia si la uragane de 250-300 km/h, cum s-a vazut in multe parti ale Statelor Unite, bantuite de aceste calamitati.

Faptul ca peretele sandwich de lemn cu izolatie de vata minerala ofera o rezistenta termica mult superioara celui de zidarie, permite folosirea peretilor mult mai subtiri, marind astfel suprafata utila cu pana la 10% (la o casa de 200mp, de exemplu, se castiga o camera de 20mp, fara a afecta suprafata construita). Acest lucru e foarte important in special in orase, unde terenurile sunt mici si retragerile impuse nu permit desfasurarea unei amprente generoase a cladirii.

In sfarsit, calitatea de rezistenta termica ridicata, reduce cheltuielile de exploatare (incalzire,  racire) cu 50% fata de constructia de zidarie, care are o inertie termica mult mai mare. O casa de lemn se poate tine neincalzita de la cateva ore la cateva zile dupa care, la nevoie, se poate reincalzi in cateva minute.

Piata imobiliara romaneasca se preteaza perfect la aceasta tehnologie, fiind conditionata de doi factori importanti: lipsa de spatiu locativ de calitate si puterea financiara scazuta a consumatorului, accentuata de dificultatea obtinerii creditelor ipotecare. Din aceste motive, posibilitatea de a construi o casa de 3-4 dormitoare cu 2-3 bai, garaj, la pretul unui apartament mediu, fara dezavantajele inerente locuitului la bloc, are potentialul de a revolutiona calitatea vietii majoritatii familiilor din Romania.

Case din lemn : Talpa casei

Este un element de baza al constructiei prin care se executa trasarea si prinderea peretilor structurii de rezistenta de funsatia cladirii.

Fundatia este continua, cu palata de beton armat de 15 cm.

Talpa casei se constituie dintr-un dulap de lemn, cu dimensiunile de 45x90, 45x135mm, avand aceiasi latime cu a peretelui care reazema pe aceasta ;se aseaza pe un strat de hidroizolatie si se fixeaza in prima faza cu prinderi speciale, iar dupa montarea peretilor de la parter se solidarizeaza impreuna cu acestia prin conexpanduri sau agrafe din otel beton existente in fundatie.

fundatie casa talpa casei din lemnfundatie casa talpa casei de lemn fundatie casa din lemnfundatie pentru case din lemn

Case din lemn : Peretii

Peretii reprezinta elementele principale de rezistenta si stabilitate ale constructiei, care asigura preluarea sarcinilor verticale din greutatea planseelor si a sarpantei, precum si a sarcinilor orizontale din seism si vant si transmit aceste incarcari fundatiei.

Un important avantaj al sistemului framing il reprezinta posibilitatea realizarii peretilor sub forma de panouri prefabricate. Acest fapt conduce la cresterea calitatii executiei acestor elemente, prin realizarea lor in fabrica cu utilaje si tehnologii moderne, precum si un control tehnic adecvat si in acelasi timp prin prefabricare se reduce considerabil timpul de executie pe teren al constructiei, micsorandu-se asfel manopera de montaj si implicit costul cladirii.

Peretii sunt alcatuiti din dulapi de lemn de rasinoase, cu dimensiunile sectiunii de 50x80mm si 45x135mm, spatiati in plan la distante de 400...600 mm. Uzual peretii exteriori se executa cu grosimea de 125mm si cei interiori cu grosimi de 90 si 135mm, aceste valori fiind impuse in principal, de grosimea stratului termoizolator care este mai mare la exterior.

Elementele verticale de rezistenta ale peretilor(montanti) sunt solidarizate de talpile orizontale ale panourilor prin cuie si coltare metalice galvanizate. Panourile peretilor exteriori sunt placate de regula cu placi de OSB de18mm, care asigura rigidizarea si conlucrarea montantilor in plan lateral, realizand astfel o comportare de saiba rigida a peretelui in planul sau.

Peretii de inchidere exterioara prefabricati sau confectionati au in componenta urmatoarele straturi (de la exterior spre interior): tencuiala acrylica tip Baumit aplicata cu ruloul; amorsa; plasa din fibra de sticla; masa spaclu; placaj OSB ignifuga 18 mm; structura rigle rasinoase 50 x 80mm tratate ignifug; umplutura vata minerala 80mm; folie anticondens; panou gipscarton 12,5mm; emulsie de zugravit acrylica tip Baumit ,tamplarie PVC cu geam termopan din sticla float 6-12-4 cu deschidere batanta (optional oscilo-batanta) profile REHAU.

pereti lemn osbfundatii case din lemn ieftine fundatie casa pereti lemn pereti lemn pereti lemn osbpereti lemn osb talpa casei din lemntalpa casa din lemn structura lemnstructura bundaci lemn casa lemncasalemn casa structura lemn masiv case lemn osb casa structura lemn masiv casa lemn masiv casa lemn masivcasa lemn masiv casa lemn masivcasa lemn masiv casa lemn masivcasa lemn masiv

Case din lemn : Planseele

Planseele sunt elementele de constructie orizontale care realizeaza preluarea incarcarilor din greutatea oamenilor si mobilierului si o transmit peretilor si in acelasi timp asigura conlucrarea peretilor in plan orizontal si distribuirea sarcinilor orizontale din vant si seism.

Principalele elemente de rezistenta ale planseelor sunt grinzile. Grinzile sunt alcatuite din dulapi de lemn de rasinoase, cu sectiuni de 50x135, 50x180, dispuse la interspatii de 400...600mm si rigidizate in sens transversal cu distantieri din dulapi cu aceiasi sectiune. Acest sistem de grinzi si distantieri transversali impreuna cu dusumeaua alcatuiesc un ansamblu rezistent si rigid, avand o comportare de saiba rigida.

Pentru incaperile cu deschideri mari se folosesc si grinzi principale lamelare cu sectiuni de 135x230, 180x230, 135x280mm, alcatuite din dulapi de lemn incleiati, sau scanduri incleiate.

Prinderile grinzilor de centura se face prin cuie, buloane, coltare si eclise metalice galvanizate. Peste grinzi se bate stratul suport care se poate constitui din: dusumea geluita din lemn cu grosimi de 22 si 45mm, dusumea oarba de 24 si 45mm, placi din OSB de 22mm grosime,parchet laminat.

Pe talpa inferioara a grinzilor se poate bate direct stratul de finisaj: gips carton, lambriu, etc. sau aceasta poate ramane aparenta si se lacuieste.

pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn pereti lemn osbcase lemn

Case din lemn : Sarpanta

Reprezinta elementul de inchidere situat la partea superioara a constructiei, avand atat un important rol practic prin protejarea cladirii de intemperii, cat si un rol estetic, contribuind in mare masura la aspectul constructiei. De altfel multe constructii din lemn se individualizeaza prin forma sarpantei.

sarpanta se compune din structura de rezistenta, stratul suport al invelitorii si invelitoare. Structura de rezistenta a acoperisului se poate executa in doua variante si anume: sarpanta pe scaune si sarpanta pe grinzi cu zabrele. In ambele cazuri suportul invelitorii este alcatuit din astereala de 24mm grosime sau placi de OSB de 12 mm.

Peste stratul suport al invelitorii se dispune hidroizolatia din membrana bitumata.

Ca material de invelitoare se poate folosi: tigla, tabla zincata, coli de onduline, sindrila bituminoasa.

Tavanele inclinate de la mansarda, alcatuite din insasi structura sarpantei se izoleaza termic cu saltele de vata minerala, cu grosimi de 100, 150mm.

pereti lemn osbpereti osb pe structura din lemn plansee osb pe structura din lemn pereti osb pe structura din lemn pereti osb pe structura din lemnpereti osb pe structura din lemn fundatie casa talpa caseifundatie casa talpa casei casa cu pereti osb pe structura din lemnpereti osb pe structura din lemn